|
||
|
KULINARINIAI RECEPTAI / Patarimai namams |
|
Šiek tiek apie šį bei tą... |
||
|
Prie mano visų darbų, savaime aišku, priklauso ir šeimininkavimas,
nors ir nelabai mėgstamas, bet reikalingas. Ir konservavimas..., nes
daržas - sodas duoda daug visokių gėrybių, kurias auginame kol kas
dar su malonumu. Apie sodininkavimą rašydavau daug straipsnių į "Lietuvos
aidą", jiems visiems paskirta yra ir svetainė
http://audrones-straipsniai.tinkle.lt. Visi čia dedami receptai yra nuskenuoti nuo žurnalų "Savaitė su TV", "Moters savaitgalis", Laimos Muktupavela knygos "Pievagrybių testamentas". Nemanau, kad tai jų autorinės teisės, nes matau, kad pvz., žurnale "Savaitė su TV" įdėtas straipsnis "Žaliuokės savo sultyse" yra žodis žodin nurašytas nuo E. Drasutienės knygos "Konservavimas", Vilnius 1967. Apie tostus
Ko nereikia
TRAUKTINĖSNorint pagaminti aptiekoriška" vadinamą degtinę, reikėjo turėti: pelynų ir puplaiškių po saują, imbiero ir ajero po nykštį, ąžuolo žievės pusę sprindžio, pusės apelsino luobą, levandos ar gailio lapų žiupsnį, karčiojo migdolo branduolių porą ar slyvos - keturis, šventagaršvės grūstų šaknų šaukštelį, stiklinę cukraus penkioms stiklinėms degtinės užpildavo. Kmyninei: žiognagės išnokintų šakniastiebių žiupsnelis, spanguolių medaus šaukštas, barkūno, gardulokės ar anyžių, erškėčio lapelių po žiupsnį, kmynų šaukštas su kaupu; visa tai su stikline gerai sunokusių spanguolių ir dviem stiklinėm cukraus ištrinama, šešiais pusbuteliais (1,5 1) degtinės užpilama. Vyšninei: saują vyšnių vėsioj krosny sunokindavo, sugrūsdavo, penkias saujas saulėje lėtai išdžiovindavo. Kiek vyšnių, tiek ir cukraus pridėdavo, saują vyšnių dviem pusbuteliais (0,5 1) užpildavo, dvi savaites ant šviesaus lango išlaikydavo. Darydavo vyšninę ne tik iš uogelių: bent penkis kartus per vasarą lapus skindavo - nuo dar susiglaudusio ligi gelsti pradėjusio. Vos prasiskleidusių žiedų, dar vaisių kotelių ir pačių vaisių parinkdavo. Žiedus sudžiovindavo greit, o visas kitas dalis nokinte nokindavo. Lygiomis sumaišydavo, dar truputį žievės nuo jaunų šakučių pridėdavo, žiupsnį cukraus ar medaus šaukštelį degtine užpildavo, kiek reikia pritraukdavo. E.Šimkūnaitė. Gyvenimas be tablečių"
blog comments powered by Disqus Powered by Disqus |
Atnaujinta: 2014.04.28 |
Psl 133 |