|
||
|
ŠALTI UŽKANDŽIAI |
|
Valgiai iš bulvių |
|||||
Baltarusiškos varnelės" 1-1,5 kg bulvių, 0,75-1 stiklinė kvietinių miltų (galima sumaišyti su ruginiais ar grikiniais), 100 g lašinukų arba 100 g maltos mėsos, arba 100-200 g varškės, arba 2-3 svogūnai, po šaukštelį krapų ir petražolių, 50 g aliejaus arba lydytų taukų, druskos, sviesto arba grietinės. Iš nusunktų bulvių tarkių, miltų ir druskos išminkykite kietą tešlą, iš jos suformuokite slyvos dydžio rutuliukus, kiekvieną suplokite rankomis ir į vidurį įdėkite kokio nors įdaro: maltos mėsos, varškės, lašinukų ar keptų svogūnų. Tuomet vėl suformuokite rutuliukus, išvirkite juos pasūdytame vandenyje (virkite 3-4 minutes), tada apkepkite keptuvėje - su aliejumi arba taukais. Apkeptas varneles" sudėkite į puodą, apliekite sviestu arba grietine (priklausomai nuo įdaro), apibarstykite žalumynais ir pašaukite į orkaitę 7-10 minučių. Bulviniai pyragėliai Iš miltų, sodos ir bulvių (trintų ir tarkuotų) suminkykite tešlą, iškočiokite lakštą, supjaustykite kvadratais arba stačiakampiais ir dėkite ant jų įdaro. Tada suformuokite pyragėlius ir iškepkite keptuvėje arba orkaitėje ant riebalais pateptos skardos. Tarkuotų bulvių kukuliai su padažu Bulves nuskuskite, sutarkuokite ir nusunkite. Į tarkius sukrėskite paruoštą miežinių kruopų košę, pasūdykite, išminkykite tešlą ir iš jos suformuokite kukulius. Virkite 20-30 minučių pasūdytame vandenyje. Prieš patiekdami užpilkite su pjaustytais svogūnais pakeptais lašinukais arba lydytu sviestu ir grietine. Virtus kukulius galima supjaustyti ir apkepti riebaluose. Miežinė košė sutarkiais Išvirkite skystoką miežinių kruopų košę. Bulves sutarkuokite ir, visą laiką maišydami, sukrėskite į košę. Virkite 15 minučių. Šoninę arba lašinukus supjaustykite kubeliais ir pakepkite su susmulkintais svogūnais. Prieš patiekdami pagardinkite košę su svogūnais pakepintais spirgučiais. Bulvių garnyras su žalumynais | puodą įpilkite vandens ir užvirkite. Bulves nuskuskite, perpjaukite į 4 dalis (jeigu jos vidutinio dydžio), sudėkite į pasūdytą verdantį vandenį ir išvirkite - geriau tegul bus kiek pervirtos negu neišvirusios. Tada nupilkite nuo bulvių vandenį ir įdėkite į puodą sviesto. Česnakus, petražoles, krapus, svogūnų laiškus susmulkinkite ir suberkite į bulves. Apibarstykite pipirais, raudonėliais ir uždenkite puodą dangčiu. Leiskite bulvėms pastovėti 7-10 minučių. Bulvės, keptos su sūriu Bulves nuskuskite, supjaustykite griežinėliais, sudėkite į aliejumi pateptą kepimo formą. Apibarstykite druska, pipirais, bulvių prieskoniais, ant viršaus uždėkite žiedais supjaustytą svogūną. Aptepkite majonezu ir apibarstykite tarkuotu sūriu. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 40 minučių. Bulvytės su užpilu Nuskuskite bulves, supjaustykite į 4 dalis ir pastatykite virti. Baigiant virti įberkite druskos. Kol bulvės verda, paruoškite užpilą. Smulkiai sutarkuokite rūkytą sūrį, įdėkite majonezo, grietinės, svogūnų laiškų ir jums patinkančių prieskonių. Įpilkite vandens - užpilas turi būti grietinėlės tirštumo. Supjaustykite svogūną ir papriką pus-žiedžiais, susmulkinkite likusius svogūnų laiškus. Sutarkuokite kietąjį sūrį. Paruoškite skardą (geriau būtų aukštais kraštais). Kai tik bulvės išvirs, sudėkite jas į skardą, apliekite paruoštu užpilu, užber-kite svogūnų, paprikų ir kruopščiai išmaišykite (kad į bulves įsigertų užpilo). Apibarstykite svogūnų laiškais ir tarkuotu sūriu. Kepkite vidutiniškai įkaitintoje orkaitėje 15-20 minučių. Bulvių apkepas su aguročiais Šviežias nuskustas bulves supjaustykite griežinėliais ir šiek tiek apkepkite su aliejumi. Taip pat paruoškite ir aguročius. Į molinį puodelį sluoksniais sudėkite bulves ir aguročius, apliekite šiek, tiek pasūdyta grietine, apibarstykite tarkuotu sūriu ir 30 minučių pašaukite į vidutiniškai įkaitintą orkaitę. Australiškos bulvės Labai kruopščiai nuplaukite neskustas bulves. Tuomet jas išilgai perpjaukite ir sudėkite į dubenį. Apibarstykite prieskoniais, gerai išmaišykite rankomis ir pusvalandį palaikykite. Patepkite aliejumi kepimo formą, sudėkite bulves pjūviu žemyn. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 40 minučių. Gardūs blyneliai Bulves nuskuskite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Vandenį nupilkite, bulves sutrinkite. Į bulvių piurė įdėkite sviesto, įpilkite karšto pieno. Išmaišykite. Svogūnus nulupkite, smulkiai supjaustykite, pakepkite, kol įgis auksinį atspalvį, ir sudėkite į piurė, gerai išmaišykite. Paruoškite nesaldžią tešlą (naudokitės savo mėgstamu, patikrintu receptu). Į blynelio vidurį įdėkite bulvių įdaro ir sulankstykite jį kaip vokelį. Nuvalykite silkę, pašalinkite ašakas. Silkės filė supjaustykite gabaliukais, įdėkite grietinės ir garstyčių, išplakite plaktuvu iki vientisos masės. Suberkite smulkiai supjaustytus krapus ir vėl gerai išmaišykite. Blynelius apkepkite aliejuje iš abiejų pusių. Patiekite karštus su silkės padažu. Bulvių pica Bulves nuskuskite, supjaustykite griežinėliais (3-4 mm storio) ir sudėkite vienu sluoksniu ant į skardą įkloto kepimo popieriaus. Apibarstykite prieskoniais ir 20 minučių pašaukite į įkaitintą iki 180 °C orkaitę. Kol bulvės kepa, paruoškite įdarą. Dešrą ir papriką supjaustykite kubeliais, pomidorus - plonais griežinėliais, sūrį sutarkuokite. Pagaminkite užpilą: dubenėlyje išplakite kiaušinius su pienu. Į kepimo skardą dėkite sluoksnį dešros, paskui paprikas, pomidorus, apliekite užpilu ir pusvalandžiui pašaukite į 180 °C temperatūros orkaitę (skardą įstatykite kuo aukščiau). Baigiant kepti ją ištraukite, patiekalą apibarstykite sūriu ir vėl pašaukite į orkaitę dar 3 minutėms, kol sūris suminkštės. Bulviniai blynai su varške Nuskuskite bulves ir smulkiai sutarkuokite. Į tarkius įdėkite susmulkintą svogūną. Sutarkuotas bulves sukrėskite į marlę, kad nutekėtų sultys (nutekėti turi maždaug stiklinė skysčio). Bulvių masę sudėkite į dubenį ir įdėkite varškės, įmuš-ite kiaušinius, įberkite prieskonių ir viską gerai išmaišykite. Suformuotus blynus dėkite į gerai įkaitintą keptuvę ir kepkite, kol įgis auksinį atspalvį. Bulvių sklindžiai su grybais ir sūriu Neskustas bulves išvirkite, tada nulupkite ir sutrinkite. Piurė atšaldykite. Vieną kiaušinį išplakite su druska ir cukrumi. Į bulvių piurė įdėkite majonezo, grietinės, garstyčių, įpilkite aliejaus ir gerai išmaišykite. Miltus ir kepimo miltelius persijokite. Užmaišykite tešlą (ji turėtų būti minkšta). Apdenkite ir leiskite pastovėti 30-40 minučių (galite nakčiai palikti šaldytuve). Grybus ir svogūnus apkepkite. Virtą kiaušinį smulkiai supjaustykite arba sutarkuokite. Sūrį stambiai sutarkuokite, žalumynus susmulkinkite. Grybus, žalumynus, kiaušinį ir sūrį sumaišykite, galite įberti žiupsnelį aitriųjų pipirų, paprikų ir kitų prieskonių - įdaras jau paruoštas, Ant skardos patieskite kepimo popierių arba ją gerai patepkite aliejumi. Į dubenėlį įberkite miltų Atgnybkite nedidelį gniužulėlį tešlos, apvoliokite miltuose ir suformuoki'-te sklindį. Kai padarysite sklindžius, į jų vidurį dėkite įdaro. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Kepkite 20-25 minutes.
|
Šaltieji užkandžiai |
||||
|
|