ĮVAIRIOS SALOTOS IR MIŠRAINĖS

 
 

Iš nevirtų produktų


Morkų salotos su džiovintais vaisiais
6 morkos, 8 džiovinti abrikosai, 6 džiovintos slyvos, 2 šaukštai razinų, 6 griežinėliai džiovintų obuolių, 0,5 stiklinės graikinių riešutų.
Padažui: 2 šaukštai aliejaus, 0,5 stiklinės medaus, 0,5 arb. šaukštelio cinamono.

Sutarkuotas morkas sumaišykite su razinomis, smulkintais riešutais ir džiovintais vaisiais. Paruoškite padažą: medų pašildykite, įpilkite aliejaus, įberkite cinamono ir išmaišykite. Šiuo padažu užpiltas salotas palaikykite 10-15 min.

Šviežių daržovių mišrainė
3 šviežios bulvės, 3 šviežios morkos, 1 stiklinė šviežių žirnelių, 1/4 žiedinio kopūsto. Padažui: 1 šaukštas grietinės, 2 šaukštai majonezo, 1 šaukštelis krienų, bazilikų lapelių.

Daržoves išvirkite pasūdytame vandenyje ir supjaustykite: bulves - kubeliais, morkas - griežinėliais, žiedinį kopūstą - nedideliais gabalėliais. Bulves, morkas, žirnelius ir kopūstą sumaišykite ir sudėkite į salotinę. Mišrainę užpilkite padažu ir papuoškite bazilikų lapeliais.

Morkų ir salierų salotos
2 salierų šaknys, 3 morkos, 3 šaukštai aliejaus, 1 šaukštas citrinų sulčių, 2 šaukštai riešutų, druskos, cukraus.

Salierus ir morkas nuvalykite, nuplaukite, supjaustykite ir sumaišykite su riešutais. Paskaninkite druska ir cukrumi. Apšlakstykite aliejumi ir citrinų sultimis.

Morkų ir obuolių salotos
400 g morkų, 400 g obuolių, 1 /5 stiklinės išlukštentų saulėgrąžų, 150 g grietinės, 2 šaukštai citrinų sulčių, cukraus, druskos.

Morkas nuvalykite ir stambiai sutarkuokite. Obuolius nulupkite, pašalinkite sėklalizdžius, supjaustykite kubeliais ir iškart, kad nepatamsėtų, apšlakstykite citrinų sultimis. Morkas ir obuolius sudėkite kartu, suberkite saulėgrąžas, paskaninkite cukrumi ir druska, sudėkite grietinę ir išmaišykite.

Baltagūžių kopūstų ir agurkų salotos
400 g kopūsto, 200 g agurkų, grietinės, žalumynų, druskos.

Kopūstą supjaustykite (galima susmulkinti virtuviniu kombainu), agurkus taip pat supjaustykite plonais griežinėliais arba kubeliais ir sumaišykite su kopūstais. įberkite druskos, įdėkite grietinės, susmulkintų žalumynų. Sumaišykite ir sudėkite į salotinę, apibarstykite žalumynais.

Kopūstų salotos
Kopūsto galvutė (vidutinė), 2 dideli antaniniai arba kitokie rūgštūs obuoliai, 3-5 svogūnų laiškai, ryšelis kalendros arba petražolių, druskos, maltų juodųjų pipirų, augalinio aliejaus, citrinų sulčių pagal skonį.

Plonai supjaustykite kopūstą, susmulkinkite svogūnų laiškus, kalendrą. Obuolius sutarkuokite stambia trintuve. Viską išmaišykite, pasūdykite, apšlakstykite citrinų sultimis ir augaliniu aliejumi (saulėgrąžų). Tai puikus garnyras prie žuvies, paukštienos ar kitokios mėsos.

Kopūstų salotos su dešra
Baltagūžis kopūstas, šaltai rūkytos dešros, svogūnų, juodųjų pipirų, petražolių.

Baltagūžius kopūstus plonai supjaustykite, pamaigykite, sudėkite į salotinę. Šalto rūkymo dešrą nulupkite, supjaustykite griežinėliais, griežinėlius - plonais šiaudeliais ir sudėkite į kopūstus. Svogūną (galima ir raudonąjį) plonai supjaustykite, išskirstykite žiedais, sudėkite į salotinę (šias salotas galima ruošti ir su nuplikytais svogūnais). Įberkite pipirų, įdėkite majonezo, išmaišykite ir papuoškite smulkintomis petražolėmis.

Margosios kopūstų salotos
Ketvirtis mažo baltagūžio kopūsto galvutės, 1 nedidelis svogūnas, 1 saldžiarūgštis obuolys, 1 vidutinio dydžio morka, 1 skiltelė česnako, gabalėlis žalio burokėlio, 1 šaukštas augalinio aliejaus, 1 šaukštas grietinės, 1 šaukštas majonezo, sojų padažo (kas mėgsta).

Plonai supjaustykite kopūstą, pasūdykite (jeigu naudosite sojų padažą, druskos dėkite labai nedaug) ir pamaigykite dubenėlyje, kol atsiras sulčių. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais ir sudėkite į kopūstus. Ant svogūnų stambia trintuve sutarkuokite obuolį, ant obuolio smulkia trintuve - morką, ant morkos užtarkuokite česnako. Paskutinis sluoksnis -smulkia trintuve sutarkuotas burokėlio gabalėlis. Sojų padažą pilkite ant grietinės. Viską sumaišykite.

Kopūstų salotos su skumbre
500 g baltagūžio arba raudongūžio kopūsto, 1 rūkyta skumbrė, majonezo, 200 g svogūnų.

Supjaustykite kopūstus, svogūnus ir žuvį. Viską sumaišykite ir pagardinkite majonezu.

Žaliosios salotos su krienais
3 kaliaropės, 1 salotų gūžė, 1 šaukštas krienų, 2-3 šaukštai majonezo, truputis susmulkintų svogūnų laiškų bei krapų, pipirų, druskos.

Kaliaropės nulupkite, supjaustykite šiaudeliais. Salotas gerai nuplaukite, suplėšykite ir sumaišykite su kaliaropėmis. Paskaninkite druska, pipirais, užpilkite majonezo bei krienų mišiniu ir pabarstykite žalumynais.

Obuolių salotos su krienais
1 violetinis svogūnas, 2 obuoliai, 2 virtos bulvės, 0,5 stiklinės juodųjų alyvų be kauliukų, 4 šaukštai konservuotų kukurūzų, 2 šaukšteliai krienų, 3 šaukštai majonezo.

Nuluptus obuolius ir bulves supjaustykite kubeliais, alyvas - griežinėliais. Susmulkinkite svogūną. Sumaišykite obuolius, bulves, svogūną, alyvas, kukurūzus, užpilkite majonezo bei krienų mišiniu. Išmaišykite.

Kopūstų ir vynuogių salotos
100 g kopūstų, 50 g įvairių spalvų vynuogių, 1 šaukštas majonezo.

Kopūstą susmulkinkite. Vynuoges perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus sumaišykite su kopūstais ir užpilkite majonezu.

Žiedinių kopūstų salotos su vynuogėmis
1 žiedinis kopūstas, po kekę žaliųjų ir raudonųjų vynuogių, 0,5 stiklinės saulėgrąžų, 4 šaukštai majonezo, 2 šaukštai grietinės.

Žiedinį kopūstą ir vynuoges nuplaukite, žiedinį kopūstą supjaustykite nedidelėmis kekelėmis, o vynuoges perpjaukite pusiau ir pašalinkite kauliukus. Dubenyje sumaišykite kopūstą, vynuoges ir saulėgrąžas. Viską sudėkite į salotinę. Majonezą sumaišykite su grietine ir užpilkite ant salotų.

Vynuogių salotos su sūrio padažu
200 g mėlynųjų ir 200 g žaliųjų vynuogių, 200 g pievagrybių, 1 didelė kriaušė, 1 žalias obuolys, 1 šaukštas citrinų sulčių, 100 g„Rokforo" sūrio, 100 g tirštos grietinės,
2 šaukštai majonezo, truputis druskos, baltųjų pipirų.

Vynuoges perpjaukite per pusę ir išimkite kauliukus, pievagrybius supjaustykite plonais griežinėliais, nuluptus obuolį ir kriaušę supjaustykite į 8 skilteles, o jas - griežinėliais. Kriaušių ir obuolių griežinėlius apšlakstykite citrinų sultimis. Sūrį sumaigykite šakute, įdėkite grietinę, majonezą, įberkite druskos, pipirų, gerai išmaišykite ir užpilkite paruoštu padažu.

Salotos su medaus padažu
15 vynuogių, 1 didelė morka, 1 kriaušė.
Padažui: 1 kiaušinio trynys, 2 šaukštai medaus, 1 šaukštas citrinų sulčių, 3 šaukštai plaktos grietinėlės.

Morką ir kriaušę sutarkuokite šiaudeliais, vynuoges perpjaukite per pusę ir išimkite sėklas. Padažui kiaušinio trynį ir medų pakaitinkite inde su karštu vandeniu, nuolat maišydami, kol suskystės. Tada truputį atvėsinkite, supilkite citrinų sultis ir išmaišykite. Atvėsusį padažą sumaišykite su plakta grietinėle iki majonezo tirštumo. Padažą supilkite ant su-
maišytų salotų, papuoškite kriaušės griežinėliais ir vynuogėmis.

Gaivios salotos su česnakais
Šviežių pomidorų, kietojo sūrio, svogūnų, česnakų, alyvuogių aliejaus (galima saulėgrąžų), druskos, juodųjų pipirų.

Pomidorus supjaustykite stambiomis skiltelėmis, svogūnus - pusžiedžiais. Sūrį stambiai sutarkuokite. Česnakus sumaigyki-te. Viską sudėkite į indą, pagardinkite aliejumi ir prieskoniais, išmaišykite.

Morkų ir graikinių riešutų salotos
400 g morkų, 4 skiltelės česnako, 100 g majonezo, 100 g graikinių riešutų branduolių, druskos, cukraus, salotų lapų.

Morkas sutarkuokite, česnakus sumaigykite, graikinius riešutus sukapokite ir viską sumaišykite su druska, cukrumi ir majonezu. Lėkštėje ant salotų lapų sudėkite paruoštas salotas ir apibarstykite riešutais.

Varškė su česnakais ir pomidorais
250 g varškės (liesos), 4-5 skiltelės česnako, 4-5 šaukštai majonezo, 5-6 pomidorai, krapų, druskos, pipirų, alyvuogių.

Sutarkuokite česnakus, smulkiai supjaustykite krapus ir suberkite į varškę, pagardinkite majonezu, druska ir pipirais. Viską maišykite tol, kol gausite vienalytę masę. Pomidorus supjaustykite maždaug 5-7 mm storio griežinėliais ir ant kiekvieno griežinėlio uždėkite po arbatinį šaukštelį varškės masės. Šią varškę galite tepti ir ant duonos. Papuoškite plonais žiedeliais supjaustytomis alyvuogėmis.

Avokadų ir česnakų salotos
4 avokadai, 1 citrina, 2 skiltelės česnako, druskos.

Nuluptus avokadus supjaustykite pusžiedžiais. Į citrinos sultis sudėkite supjaustytus česnakus. Tada avokadus apliekite gautu mišiniu, apibarstykite druska ir valandą palaikykite.

Krabų lazdelių salotos su riešutais
5 krabų lazdelės, 4 griežinėliai konservuotų ananasų, 0,5 stiklinės susmulkintų graikinių riešutų, 150 g ryžių, 150 g majonezo, druskos, pipirų, petražolių.

Ryžius išvirkite pasūdytame vandenyje ir atšaldykite. Susmulkinkite 3 griežinėlius ananasų ir 5 krabų lazdeles, suberkite riešutus, supilkite majonezą, paskaninkite druska ir pipirais, išmaišykite, sudėkite į salotinę. Papuoškite likusiu ananaso griežinėliu, krabų lazdele ir petražolėmis.

Kopūstų salotos su lašiša
0,5 kopūsto, 200 g silpnai sūdytos lašišos, 3 obuoliai, krapų. Padažui: cukraus, druskos, citrinų sulčių, aliejaus.

Kopūstą smulkiai supjaustykite. Obuolius nuplaukite ir supjaustykite kubeliais. Lašišą supjaustykite juostelėmis, susmulkinkite krapus. Viską suberkite į dubenį, užpilkite paruoštu saldžiarūgščiu padažu ir sumaišykite. Palikite 15 min. Tuomet patiekite.

Ridikėlių salotos su fermentiniu sūriu
10 ridikėlių, 110 g konservuotų kukurūzų, 50 g fermentinio sūrio, 1 nedidelis agurkas, truputis svogūnų laiškų, druskos, pipirų, aliejaus.

Ridikėlius ir agurką supjaustykite plonais griežinėliais, sūrį - kubeliais, svogūnų laiškus susmulkinkite. Suberkite kukurūzus. Viską pasūdykite, pabarstykite pipirais, užpilkite trupučiu aliejaus ir išmaišykite. Papuoškite išpjaustytu ridikėliu.

Kininių kopūstų salotos
500 g kininių kopūstų, 100 g ridikėlių, 100 g agurko, 100 g konservuotų kukurūzų, truputis svogūnų laiškų, krapų.
Padažui: 0,5 šaukštelio garstyčių, 4 šaukštai aliejaus, 1 šaukštas obuolių acto, druskos, pipirų, cukraus.

Agurką ir ridikėlius supjaustykite griežinėliais, susmulkinkite kopūstą, svogūnų laiškus ir krapus. Padažui garstyčias sumaišykite su trupučiu druskos, cukraus, pipirų, actu ir maišydami pamažu supilkite aliejų, kol masė taps vienalytė. Viską sumaišykite su padažu.

Ridikėlių salotos su rūgštynėmis
5 kietai virti kiaušiniai, 20 ridikėlių, 30 lapelių rūgštynių, truputis svogūnų laiškų.
Padažui: 4 šaukštai majonezo, 1 arb. šaukštelis krienų, 1 šaukštas grietinės, truputis druskos.

Nuplautus ridikėlius supjaustykite griežinėliais, o rūgštynes juostelėmis. Kiaušinius ir svogūnų laiškus supjaustykite kubeliais. Iš nurodytų produktų paruoškite padažą ir juo užpilkite salotas. Prieš patiekdami palaikykite apie 10 min.

Sveikuolių salotos
2 stiklinės avižinių dribsnių, truputis aliejaus, 1 šaukštas cukraus, 0,5 stiklinės saulėgrąžų, 2 obuoliai, 2 bananai, 15 džiovintų abrikosų. Padažui: 200 g natūralaus jogurto, 2 šaukštai kondensuoto pieno, 3 šaukštai kviečių gemalų.

Avižinius dribsnius sumaišykite su cukrumi ir pakepkite su trupučiu aliejaus. Tada įmaišykite saulėgrąžas, skiltelėmis supjaustytus obuolius, bananų griežinėlius, susmulkintus abrikosus. Paruoškite padažą ir juo užpilkite salotas.

Salierų salotos
1 salieras, 3 morkos, 1 stiklinė graikinių riešutų, 2 skiltelės česnako, 4 šaukštai linų sėmenų aliejaus, truputis druskos.

Salierą ir morkas sutarkuokite šiaudeliais. Susmulkinkite graikinius riešutus ir česnakus. Viską užpilkite aliejumi, paskaninkite druska ir išmaišykite. Paruoštas salotas patiekite po 30 min. - tuomet jos būna skanesnės.

Morkų ir svogūnų salotos
200 g morkų, 100 g svogūnų, 50 g petražolių lapelių.
Padažui: 1 šaukštas acto, 1 šaukštas garstyčių, 1 šaukštas linų sėmenų aliejaus.

Morkas ir svogūnus sutarkuokite šiaudeliais, petražoles susmulkinkite. Viską sumaišykite ir užpilkite paruoštu padažu.

Morkų salotos su džiovintais vaisiais
6 morkos, 10 džiovintų abrikosų, 6 džiovintos slyvos, 1/2 stiklinės razinų, 6 džiovintų obuolių griežinėliai, 1/2 stiklinės graikinių riešutų.
Padažui: 112 stiklinės medaus; 2 šaukštai aliejaus, 112 šaukštelio cinamono.

Morkas sutarkuokite ir sumaišykite su razinomis, susmulkintais riešutais, kubeliais supjaustytais abrikosais, obuoliais ir slyvomis. Paruoškite padažą: pašildykite medų, įpilkite aliejaus ir įberkite cinamono. Juo pagardinkite salotas. Patiekite bent po 10 min.

 

 

Šaltieji užkandžiai

Mišrainės
Salotos
Užkandžiai 

Atnaujinta: 2014.05.12

  Psl. 125